Francja - kraj, który trzeba odwiedzić
Autor: Lidia Sproch
Francja to najpopularniejszy kraj turystyczny na świecie. Turyści marzą, by odwiedzić Paryż lub Lazurowe Wybrzeże. Ale praktycznie każdy zakątek Francji wart jest uwagi, pociąga zmysły piękną architekturą, pejzażem lub historią.
Słońce Prowansji, winnice Langwedocji, najwyższe szczyty Alp, wietrzne wybrzeża Bretanii, małe wioski Owerni i Masywu Centralnego, kanały Tuluzy, zamki nad Loarą itp. No i Paryż, którego liczba atrakcji nie pozwala poznać ich za jednym razem. A do tego kuchnia, wino, moda, francuskie piosenki.
Od niedawna we Francji obchodzone jest święto gastronomii. Degustacje odbywają się w starych zamkach, winnicach, kafejkach i restauracjach, ale także na paryskich lotniskach, gdzie znani szefowie nie tylko pokazują jak można wykorzystać produkty regionalne, ale dzielą się tajnikami sztuki kulinarnej i rozdają przepisy.
W wielu miejscach organizowane są warsztaty, można zobaczyć kuchnię od kuchni w słynnych restauracjach, a ciesząc się z pięknej pogody, w licznych miejscowościach planowane są gigantyczne pikniki, takie jak w Awigionie, gdzie słynni mistrzowie patelni proponują gargantuiczne menu - gęsie wątróbki w ziołach, tatara z łososia, filet z ryby na zimno w gazpacho z pomidorów, wędzonego pstrąga w jabłkach, peklowaną jagnięcinę w kawiorze z bakłażanów - to tylko kilka przykładów menu, którego warto skosztować.
Francja położona jest w strefie klimatu umiarkowanego, a na wybrzeżu atlantyckim panuje klimat oceaniczny. Na urlop najlepiej wybrać się w miesiącach letnich - od maja do września. Osoby, którym nie przeszkadza chłód, mogą wybrać się również późną jesienią lub zimą, Francja jest wtedy równie piękna co latem.
Kuchnia francuska
Kuchnia francuska jest uznawana za jedną z najlepszych i najbogatszych smakowo kuchni na świecie. Francja jest jednym z nielicznych miejsc, gdzie z tak dużym namaszczeniem podchodzi się do posiłków. Francuzi kochają również gotować - robią to z pasją. Ogólnie jakość jedzenia i półproduktów jest dużo wyższa niż w innych krajach. Kuchnia francuska jest bardzo zróżnicowana w zależności od regionu. Każda najmniejsza wioska francuska ma swoje specjały.
Dzika przyroda Francji
Francja nazywana jest krajem "wina i serów", jest również symbolem romantyzmu i wielkiej miłości. Przepiękne widoki, malownicze krajobrazy zachwycają miliony turystów. Na Francję możemy spojrzeć zupełnie inaczej - to także dzika przyroda. Od wybrzeży Oceanu Atlantyckiego po położone na południu plaże morza śródziemnego podziwiać możemy bogactwo i różnorodność gatunkową zwierząt żyjących na terenie Francji. W górach można zobaczyć rzadko spotykane koziorożce alpejskie, natomiast na północnym wybrzeżu Francji jak w raju poczują się miłośnicy ornitologii. Tu bowiem zatrzymują się na odpoczynek migrujące przez całą Europę ptaki.
https://www.podrozemarzen.blogspot.com
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Byłam tam kilkanaście dni temu jest to piękne państwo i mam wrażenie że jedno z najładniejszych. Oprócz uroczych zabytków można również w tym miejscu znaleźć przepyszną kuchnię francuską. Na stronie globtroterek znajdziemy ciekawy artykuł - co warto spróbować we Francji.
OdpowiedzUsuń