wtorek, 24 marca 2020

Alpejska jesień - coś dla ciała i coś dla ducha.

Alpejska jesień - coś dla ciała i coś dla ducha.


Autor: Net Holidays


Na myśl o Szwajcarii przed oczami ukazuje nam się obraz ośnieżonych pasm górskich, liczne szlaki turystyczne, stoki narciarski a co za tym idzie uprawianie sportów zimowych . Mało komu przychodzi na myśl, że można w okresie letnim i jesiennym spędzić tu niezapomniane chwile.


Szwajcaria oferuje nieskończone możliwości takie jak pływanie w górskim jeziorze, noc w otoczeniu górskich szczytów w jednym ze 156 schronisk, wspinaczka na jeden z 48 tysięczników z górskim przewodnikiem lub wjazd na szczyt jedną z ponad 600 kolejek linowych by delektować się niezapomnianymi widokami.

Mało kto wie, że w Szwajcarii jest najwięcej na świecie restauracji wybranych przez przewodnik Gault-Millau. Produkty z których przyrządzane są potrawy są bowiem przyrządzane z lokalnych przepysznych produktów takich jak świeża ryba z pobliskiej rzeki, szparagi z pola zaprzyjaźnionego rolnika czy miód z ogrodu przylegającego do restauracji.W tym niezwykłym kraju trzeba koniecznie zasmakować wina, zwiedzić fabrykę czekolady, pełen sera sklep i zakupić unikalny szwajcarski produkt czyli absynt.

Polecamy dwa szczególnie ciekawe regiony warte wyprawy.

Miłośnicy wycieczek górskich pieszych i rowerowych, słonecznych promieni , wyjątkowej kuchni oraz smakosze win, Wallis to region dla Was. Jest tu również największe kąpielisko termalne z ofertą wellnessw Alpach, turnieje golfa w Crans-Montana , oraz imponujący lodowiec Aletsh, czyli 22 km lodu w jednym kawałku.

Wallis słynie ze znakomitej kuchni i miejscowych przysmaków. Najbardziej znaną i rozpowszechnioną potrawą jest raclette, jej podstawą jest roztopiony ser ściągnięty łopatką bezpośrednio na talerz. W listopadzie trzeba koniecznie wziąć udział w spotkaniu „brisolee” z grillowanymi kasztanami i serem. Na wiosnę trzeba koniecznie spróbować szparagi podawane z rozmaitymi sosami. Warto też wspomnieć iż Wallis jest jednym z największych regionów uprawy winorośli w Szwajcarii. Najbardziej znane jest klasyczne wino Ferndant o łagodnym owocowym aromacie. Podawane z miejscowymi przysmakami jak raclette, suszone mięso czy choucroute (rodzaj bigosu)

Drugim miejscem wypoczynkowym jest Gryzonia, z pewnością odnajda się tam miłośnicy przyrody, zwierząt, tradycji, jednak jak to w górach nie można zapomnieć o aktywności fizycznej i tutaj też tego nie zabraknie. 150 dolin i 615 jezior, w których przegląda się 1000 szczytów to prawdziwy raj dla poszukiwaczy przygód.

Do niewątpliwych atrakcji zaliczyć można przepiękny Szwajcarski Park Narodowy. Grand Canyon czyli Przełom Renu.Niesamowitych wrażeń dostarczy przejażdżka Ekspresem Lodowcowym łączącym dwa najbardziej ekskluzywne ośrodki wypoczynkowe położone pośród czterotysięczników, skalistych wąwozów i malowniczych wiosek. W wagonie restauracyjnym oprócz widoków delektować się można doskonalą kuchnią podaną w elegancki sposób na białym obrusie w porcelanowej zastawie. Można również zamówić kieliszek koniaku lub grappę. Kelnerzy słyną z umiejętności nalewania alkoholu do małych kieliszków z wysokości co najmniej z metra. Kąpielisko termalne i łaźnie rzymsko- irlandzkie a także trasy dla rowerzystów Gorskich. Wspaniały krajobraz tworzy świat małych górskich wiosek i tętniących życiem licznych kurortów.

Dlatego Szwajcaria to idealne miejsce na wspaniałe wakacje zarówno dla osób młodych jak i starszych ,gdzie każdy znajdzie coś dla siebie i da się oczarować.


Zespół Net Holidays

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz