Każdy turysta, który lubi zwiedzać obce kraje znajdzie tu coś ciekawego: unikalne rezerwaty przyrody, wspaniałą kuchnię – latem ciepły klimat i morze, zimą góry z najwyższym punktem regionu Monte Prado.
Toskania od zachodu sięga wybrzeży Morza Tyrreńskiego i zboczy Apeninów, obejmuje Kotlinę Toskańską, oraz Pogórze Toskańskie, przecięte licznymi dolinami rzek. Większość regionu stanowi malowniczy teren wyżynny i górski. Prowincja jest jednym z najważniejszych centrów turystyki na świecie, jej malownicze krajobrazy, kuchnia, zabytki i światowej sławy muzea przyciągają ludzi ceniących podróże z całej Europy i nie tylko.
sezon turystyczny
Łagodny klimat sprawia, że sezon turystyczny trwa tu od Wielkanocy do października. Odwiedzających region przyciągają kamienne miasteczka o stromych uliczkach, wyśmienite wina, tłoczone na miejscu oliwy i wiecznie grzejące słońce.
Przy podejmowaniu decyzji o wakacjach trzeba wziąć pod uwagę fakt, że sierpień jest zarówno najgorętszym, jak i najbardziej obleganym ze wszystkich miesięcy. Trzeba się więc spodziewać tłumów i niebotycznych cen. Dlatego warto przyjechać tu wiosną, lub jesienią, gdy Toskania wygląda najpiękniej.
Najpopularniejszą formą zakwaterowania są prywatne, malowniczo położone domy, niemal wszystkie z basenem i pełnym wyposażeniem. Cena ich wynajmu jest stosunkowo niewielka, wręcz porównywalna z opłatami jakie ponosimy zwiedzając nasz kraj. Posiadłości są doskonałą bazą zarówno do jednodniowych wypadów, jak i beztroskiego wypoczynku w ziemskim raju. Podczas pobytu w Toskanii naprawdę warto spróbować lokalnych specjałów, ich smaku nie odtworzymy niestety w rodzimych warunkach – we Włoszech warzywa, oliwa i wino mają po prosty boski smak.
kulinaria
Prawdziwe życie zarówno rodzinne jak i towarzyskie Włosi wiodą przede wszystkim przy stole, zajadając się tym, co najlepsze, popijając lokalne wina i grappę. Gospodarze agroturystycznych willi z wielką serdecznością goszczą również swoich wczasowiczów, sprawiając im niekończące się kulinarne fiesty. Charakterystyka kuchni toskańskiej:
- wbrew utartym twierdzeniom makaron nie jest w Toskanii tak wszechobecny jak w innych prowincjach Włoch, tu spożywa się głównie zawiesiste zupy, kaszę i ryż.
- mięsa doprawia się rozmarynem szałwią, tymiankiem i bazylią
- najczęściej serwowane warzywa to szpinak, fasola, bób, szparagi
- chleb podawany jest niemal do każdego posiłku
- oliwa wytłaczana jest tu z niedojrzałych owoców, dzięki czemu cechuje ją delikatna goryczka
- z wędlin najpopularniejsze są: prosciutto toscana, suszona szynka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu, przez wielu uznawana za lepszą od szynki parmeńskiej; konserwowany boczek rigatino i wiejska słonina lardo.
sztuka
Toskania jest bohaterką wielu ekranizacji filmowych i powieści, oraz przepiękną modelką pozującą do obrazów i fotografii najwyśmienitszych mistrzów pędzla i obiektywu. Za sprawą górzystego ukształtowania i soczystej roślinności prowincja ta jest najbardziej romantycznym regionem Włoch. Tu tworzyli Michał Anioł, Leonardo Da Vinci i Dante – do dziś możemy oglądać ich wspaniałe dzieła sztuki i architektury.
perełki Toskanii
Mimo, iż samo przebywanie w Toskanii, jednoznaczne jest z poznawaniem przepięknej architektury i jednej z najstarszych kultur świata, warto podczas pobytu w tej prowincji przeznaczyć kilka dni na dokładniejsze zwiedzanie. Campo w Sienie, Katedra i Muzeum Uffizi w cudownej Florencji, Krzywa Wieża w Pizie, wycieczka na wyspę Elbę - tego nie można pominąć. Nie zawsze uda nam się wejść do np. do Katedry we Florencji ( w szycie sezonu jest wielu oczekujących w kolejce) ale już sama fasada i mnogość detali, najszlachetniejsze marmury wprawiają w zachwyt.
Najpiękniejsze krajobrazy całego regionu znaleźć można w dolinie Val d’Orcia, pomiędzy Montepulciano i Montalcino. Pagórkowaty teren, aleje cyprysów, winnice oraz gaje oliwne tworzą tu niewiarygodnie piękne widoki, niemożliwe do uchwycenia nawet przez najznakomitszych mistrzów pędzla.
Większość toskańskich miasteczek wygląda bardzo podobnie, położone są na wzgórzach, otoczone murami – sprawiają wrażenie jakby czas się w nich zatrzymał. Kamienne ulice są strome i wąskie na szerokość samochodu, w klombach zielenią się zioła i kwiaty zasadzone w glinianych donicach. Architektura Toskanii jest chroniona, wszelkie zabiegi renowacyjne muszą być prowadzone pod nadzorem konserwatorów, dlatego nie znajdziemy tu współczesnych zabudowań a oko cieszą piękne domy z duszą.
W tym przepięknym zakątku Włoch warto spędzić majówkę lub wakacje, zakosztować wyśmienitej kuchni, nacieszyć oczy ciekawą architekturą i niepowtarzalną sztuką lokalnych malarzy, cenionych od setek lat. Toskania zostanie w naszej pamięci jako kraina zapachów, romantycznych krajobrazów i błogiego spokoju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz