środa, 9 marca 2016

Grecja

Grecja


Autor: Lidia Sproch


Grecja urzeka turystów pięknem przyrody. To kraj słońca, morza, starożytnych ruin i dobrej zabawy. Popularnym tańcem w tym kraju jest Zorba. Grecy uwielbiają tańczyć Zorbę, taniec wyzwala wiele emocji, dzięki temu temu Grecy są zawsze uśmiechnięci i życzliwi dla ludzi.


Najbardziej popularne miejsce w Grecji to Riwiera Olimpijska z miasteczkami u stóp góry Olimp, Leptokaria, Nei Pori, Paralia oraz wyspy. Grecja urzeka turystów szczególnie wiosną, bo właśnie wtedy budzi się do życia przyroda, podobnie jak bogini urodzaju Demeter wraca ze świata podziemnego wiosną. Grecja wtedy jest najpiękniejsza. To kraj słońca, morza, starożytnych ruin i dobrej zabawy. Grecja jest krajem spokojnym, ciepłym i cichym. W dzień ze względu na panujące tu temp. zarówno Grecy jak i turyści szukają ustronnego miejsca, by schronić się przed upałem.

Grecja fascynuje o każdej porze roku, Grecy są zawsze uśmiechnięci i życzliwi dla ludzi. W dobry nastrój wprawiają się tańcząc swój narodowy taniec – Zorbę. Taniec ten jest bardzo popularny wśród rdzennych mieszkańców kraju. Grecja ożywa nocą, przepyszne wino, taniec i śpiew zachęcają turystów do wyśmienitej zabawy często do białego rana. To właśnie wieczorem wszystkie bary i tawerny ożywają, wyprawia się tu naprawdę duże uczty, podczas których pije się napój porównywany z ambrozją, czyli napojem Bogów na Olimpie.

Kuchnia grecka jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, dzięki różnorodności warzyw, owoców i ziół dojrzewających w gorącym, greckim słońcu. Głównym tłuszczem używanym do przyrządzania potraw jest oliwa z oliwek, która wraz z ziołami (oregano, bazylią, tymiankiem, kminkiem, rozmarynem, miętą) nadaje potrawom charakterystyczny smak oraz przyczynia się do długiej żywotności Greków. Posiłki mają charakter bardzo rodzinny. Podawane są zazwyczaj w stylu wiejskim. Główny posiłek greków składa się z jednego dania głównego oraz kilku rodzajów sałat, serów, oliwek oraz dodatków takich jak wino i chleb. Posiłek ten jest poprzedzany Mezedes, czyli zakąską, może to być np. jogurtowy przysmak tzatziki oraz pikle warzywne. Potrawy kuchni greckiej są lekkie i doskonale współgrają z gorącym klimatem tego kraju. Grecy uważają, że chleb jest niezbędny do życia i podają pieczywo do każdego posiłku. Piekarnie na wsiach każdego dnia wypiekają inny gatunek chleba np. z dodatkiem ziół, rodzynek czy sera.

Będąc w Grecji za każdym razem możemy zwiedzać coś innego. Obowiązkowo trzeba odwiedzić Delfy, Akropol i Mykeny.


https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Sardynia - wyspa obfitości kulinarnej

Sardynia - wyspa obfitości kulinarnej


Autor: Lidia Sproch


Jeśli planujesz urlop, koniecznie wybierz się na Sardynię. Wyspa ta kusi niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Specjały tu przyrządzane posiadają charakterystyczny aromat dymu znad rusztu i zapach mirtu. Kalmary, różnego rodzaju mięsa i lokalne, wyraziste wina, to wszystko sprawia, że smaki Sardynii pozostaną na długo w naszych wspomnieniach.


Sardyńczycy wierzą, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, zwłaszcza podczas urlopu. Dlatego zachęcają turystów do skosztowania lokalnych potraw, zapoznania się z ich niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Bowiem pod tym względem mają naprawdę dużo do zaoferowania.

Sardynia jest wyspą ludzi długowiecznych. Podczas gdy w Europie na 10 tys. osób setki dożywa siedem, tu ten wskaźnik wynosi 14, natomiast w okolicy Villagrande Strisali aż 24! Mieszkańcy miasteczka zamiast "dzień dobry" mówią sobie: "Akent'annos", czyli "obyś żył sto lat". Podobno eliksirem długowieczności jest miejscowe... czerwone wino. Warto więc kupić na zapas kilka butelek. Po drugie kuchnia. Nie ma jednej kuchni sardyńskiej. Sardynia to głównie cielęcina, jagnięcina, baranina, wieprzowina, koźlęcina i dziczyzna, a na wybrzeżu również owoce morza. Różni się znacznie od kuchni włoskiej. Nie jada się tu w zasadzie makaronów, ale podaje się je w restauracjach i barach na życzenie turystów. Bardziej popularna jest pizza. Sardyńczycy zamiast makaronów używają chleba. Mają ich ok. 100 gatunków. Kuchnia sardyńska różni się od europejskiej głównie tym, że można zamówić każdą potrawę, ale najlepiej, żeby była w aromacie dymu znad rusztu i zapachu mirtu. Tradycyjnie główne potrawy były przez wieki grillowane lub pieczone na ogniu (dziczyzna), na wybrzeżu grilowano także owoce morza: kalmary i langusty. Podobnie inne rodzaje mięs od rybiego po dziczyznę.

W portowych i rybackich miastach na wybrzeżu warto oczywiście spróbować ryb i owoców morza, zwłaszcza świeżych homarów. Na północy podaje się je w oliwie z oliwek i sokiem z cytryny. W Boso podaje się je w pomidorach, a w Santa Teresa w białym winie. Południowe wybrzeże słynie ze specjału nazywanego bottarga, czyli sardyński kawior dojrzewający w soli. Popularna jest tutaj również burrida – gęsta zupa z rekina. Uzupełnieniem będzie semolina, mąka z pszenicy durum, wykorzystywana do produkcji ciast, deserów, placków, makaronów i przede wszystkim chleba.

Ze zdecydowanym smakiem kuchni Sardynii doskonale harmonizują wyraziste, lokalne wina. To najbardziej znane to Cannonau z regionu Campidano i Vermentino z regionu Gallura.


https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Sardynia - co warto zobaczyć

Sardynia - co warto zobaczyć


Autor: Lidia Sproch


Pachnące kwiaty, podwodne rafy koralowe, góry dochodzące do morza, tworzące klifowe urwiska, przepiękne plaże oraz Szmaragdowe Wybrzeże - taka jest właśnie Sardynia.


Ta górzysta wyspa stała się na przestrzeni lat niezwykle popularnym celem wypoczynku i ośrodkiem turystycznym. Cagliari - stolica wyspy przyciąga wielu turystów. Można tutaj podziwiać stada flamingów, które zadomowiły się na jeziorze, powstałym z dawnej laguny morskiej. Obecnie jest tu rezerwat ptaków. Liczne gatunki ptaków i małych zwierząt można także spotkać w parku centralnym - w samym środku miasta. Miejsce to zawdzięcza swoją popularność również licznym festynom organizowanym tutaj.

Cagliari otaczają niewielkie (sięgające tysiąca metrów) góry, które dochodzą o morza, tworząc klifowe urwiska. Dawne miasto powstało na wzgórzu oddalonym od morza, ale z biegiem lat rozrosło się o dzielnice wkomponowane w zbocza gór i okoliczne wąwozy. Nad stolicą wyspy, która jest jednocześnie największym portem Sardynii, góruje otoczony fortyfikacjami średniowieczny zamek. Bastion Saint Remy jest teraz jednym z najlepszych punktów widokowych Cagliari. Schodząc niżej, w pobliżu via Mauno, zachowały się zabytkowe kościoły i domy z okresu panowania hiszpańskich Aragonów (od XIII do XVIIw.) Sardyńczycy mówią swoim dialektem z naleciałościami hiszpańskiego. Jest to zupełnie naturalne na wyspie, która była związana z Hiszpanią przez cztery stulecia.

Ze stolicy warto udać się na północ, aby zatrzymać się w położonym na zachodnim wybrzeżu mieście Oristiano. Miasto to jest ważnym ośrodkiem rybołóstwa oraz turystyki na Sardynii. Zachowały się tam średniowieczne domy i to one tworzą niepowtarzalny charakter tego miasta. Jadąc dalej na północ odwiedzimy bajeczne miejsca, m.in. Alghero, portowe miasto z przepiękną katalońską zabudową . Nabrzeże opasane murami znakomicie nadaje się na romantyczny spacer we dwoje. Nie wolno przegapić miasteczka Ozieri, zwłaszcza w walentynki. Wąskie uliczki, liczne schodki, pałace należące do hiszpańskiej arystokracji i kościół Cappucinich... to właśnie tu spoczywa część relikwii biskupa Valentino da Interamna, zwanego dzisiaj jako św. Walenty.

Północne wybrzeże Sardynii jest mekką dla bogaczy. Legenda głosi, że pewnego razu na wyspie schronił się książę Aga Khan w obawie przed sztormem przybijając tu swoim jachtem. Miejsce to tak go zachwyciło, że postanowił wybudować kurort i w ten sposób świat dowiedział się o istnieniu Costa Smeralda - Szmaragdowego Wybrzeża.

Na Sardynię można pojechać o każdej porze roku. Sardynia jest najcieplejszym miejscem we Włoszech. Sardynia jest nazywana wyspą skarbów. Są nimi nie tylko malownicze krajobrazy i klimat, ale także jej fantastyczna flora i fauna: pachnące kwiaty, podwodne rafy koralowej, setki kolorowych ryb pod wodą i... na talerzu! To raj dla miłośników podwodnych przygód. Legenda głosi, że po stworzeniu świata Bogu zostało jeszcze trochę skał, więc postanowił rzucić je w Morze Śródziemne, tak powstała ta urokliwa wyspa.


https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wyspy Morza Śródziemnego - Sardynia

Wyspy Morza Śródziemnego - Sardynia


Autor: Lidia Sproch


Sardynia jest wyspą leżącą u wybrzeży Włoch. Jest to kraj dziki, a jednocześnie cywilizowany. Na wyspie zobaczyć można najpiękniejsze plaże, podziwiać przepiękne widoki, odpoczywać. Cisza, spokój, bajeczna pogada to raj dla turystów.


Sardynia jest drugą co do wielkości wyspą Morza Śródziemnego zaraz po Sycylii. Wiele osób zwiedzających Sardynię nie wie, że wyspa ta należy do Włoch i jest ich regionem administracyjnym. Wielu nawet nie słyszało o Sardynii, a szkoda, ponieważ wyspa ta przykuwa uwagę i zachwyca swoim pięknem. Sardynia jest stosunkowo niewielkim krajem. Stolicą wyspy jest Cagliari. Całą wyspę można zobrazować na mapie Polski, przeliczając wielkość Sardynii. Powierzchnię wyspy proporcjonalnie można porównać do województwa zachodniopomorskiego, a liczbę ludności do naszej stolicy.

Sardynia jest odrębną wyspą posiadającą własną kulturę i historię. Kraj dziki, a jednocześnie cywilizowany w większości górzysty, ale z pięknymi zatokami i plażami. To właśnie ten górzysty krajobraz przyciąga najwięcej turystów. Ale również przepiękne, malownicze widoki, krystalicznie czysta woda i powietrze tak czyste, że ma się wrażenie, że nie dotarła tu jeszcze cywilizacja. Piaszczyste, słoneczne plaże przyciągną wielu zwolenników czekoladowej opalenizny. Kraje śródziemnomorskie mają to do siebie, że panuje tu klimat ciepły i wilgotny, a co za tym idzie, są rajem dla plażowiczów. Ale także dzięki tym czynnikom zobaczyć tu można przepiękną, kolorową szatę roślinną i wiele różnorodnych gatunków zwierząt.

Kraj leżący nad Morzem Śródziemnym ma bardzo dobre drogi, cztery międzynarodowe lotniska i kilka portów pełnomorskich. Największy port znaleźć możecie w stolicy Sardynii - Cagliarii, skąd są również bardzo dobre połączenia promowe z Włoch na wyspę i rejs powrotny. Prom jest najpowszechniejszym środkiem transportu, jaki turyści wybierają, by na wyspę dotrzeć. Na samej już wyspie turyści przeważnie wybierają samochody. Jak już wspomniałam, drogi są w dobrym stanie, ale autostrada jest tylko jedna, po Sardynii podróżujemy więc szosami przypominającymi serpentynę. Górzyste tereny utrudniają jazdę niewprawionemu kierowcy, gdyż strome zbocza i wąskie drogi wymagają od kierowcy dużych umiejętności, by wyminąć auto wyłaniające się nagle zza zakrętu. Jest to jednak mały zastrzyk adrenaliny, a trudy wynagradzają nam zalesione wzgórza, rozległe pastwiska z tysiącami owiec, gaje cytrusowe i oliwne. Roślinność, która ze względu na strefę klimatyczną nie występuje w Polsce.

Sardynia najczęściej kojarzy się z pięknymi plażami, jednymi z najpiękniejszych w Europie, choć nie jako całość, ale poszczególne jej fragmenty: Costa Verde na zachodnim wybrzeżu czy Costa Paradiso na północy. Miasta w Sardynii są nieco senne i prowincjonalne, ale to może być również atutem tej wyspy. Cisza, spokój, natura - czego można chcieć więcej?


https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Cypr od kuchni

Cypr od kuchni


Autor: Lidia Sproch


Jak już wiecie Cypr to wyspa, a więc najprostszy, najpowszechniejszy i co najważniejsze najtańszy sposób zdobycia żywności Cypryjczycy mają na wyciągnięcie ręki. Wyspa ta otoczona jest krystalicznie czystym morzem, gdzie żyje wiele gatunków skorupiaków i mięczaków, które są bardzo cenione w wielu kuchniach świata.


Cypryjska kuchnia

Niemal w każdej miejscowości na Cyprze, a przede wszystkim w głównych centrach turystycznych wyspy, jest wiele restauracji, tawern i barów serwujących dania zarówno kuchni regionalnej, jak i międzynarodowej. W wielu restauracjach dominują potrawy kuchni greckiej. Ogólnie rzecz biorąc, na Cyprze jada się obfite, lecz niewyszukane potrawy. Kuchnię cypryjską opanowały smażone ziemniaki. Frytki podaje się tu praktycznie do wszystkiego. Rozczarowanych smakoszy przebywających na południu pocieszy natomiast znakomite piwo, brandy i wino cypryjskie. Ciekawostką wartą odnotowania jest fakt, że w północnej części Cypru restauracje podają nieco lżejsze posiłki i chętniej eksperymentują z mniej znanymi potrawami.

Bardziej oryginalnych i starannie przygotowanych potraw należy szukać w lokalach prowadzonych przez imigrantów (zwłaszcza na północy, gdzie pracują znakomici i pomysłowi kucharze z Pakistanu), a także w odosobnionych zakątkach wsi na południu, gdzie miejscowych mieszkańców obsługują wiejskie restauracje, zwane exochika kendra, które oferują skromne, lecz bardzo dobre menu. Warto również zajrzeć do śródmiejskiej Ouzeri (inne określenie to meze-house, czyli "bar meze"), gdzie oprócz napojów serwuje się miejscowe specjały. Meze, barową wersję tych delikatesów, podaje się kolejno na nie więcej niż dwudziestu małych talerzykach, które donosi się, dokąd klient nie poczuje się najedzony. Jest to zwykle bardzo smaczny i dobrze przyrządzony posiłek, ale na południu do jednej "serii" potrzeba co najmniej dwóch, a czasem i czterech zamawiających. Dania główne są z reguły obfite, a porcje frytek nawet nieco zbyt szczodre, co pozwala najeść się do syta.

Przykładowe dania podawane na Cyprze to m.in.:

Zupy: Awgolemono (rosół z kurczaka z jajkiem i cytryną) i Psarosupa (zupa rybno-jarzynowa)

Przystawki: Tarmpsalata (mlecz wędzonego stokfisza), Tahini (pasta sezamowa), Humus (pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki i oliwy z oliwek)

Wieprzowina: Syflaki (szaszłyk) - paluszki mięsne z rożna podawane z plackami pszennymi oraz z dodatkiem sałaty i sosów; Afelia (gulasz wieprzowy w sosie z czerwonego wina), Lunza (kawałki wędzonej szynki wieprzowej).

Jagnięcina: Tawas - pieczone jagnię

Inne dania mięsne: Dolmades (faszerowane liście winogron, przypominające nasze gołąbki), Kypriakes ravioles (cypryjskie raviolli nadziewane hallumi, czyli twardym, kozim serem).

Sałatki podaje się do większości dań. Sałatki zależą od pory roku, zwykle jest to kompozycja pomidorów, ogórków i sera feta. Potrawa znana w Grecji jako sałatka grecka, na Cyprze nazywana jest czasami sałatką wiejską.

Cypr słynie z doskonałego wina Kommandoria, jest to dość mocne wino deserowe, cenione przez smakoszy na całym świecie.


https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.