środa, 9 marca 2016

Majorka

Majorka


Autor: Lidia Sproch


Majorka - największa w Archipelagu Balearów wyspa hiszpańska na Morzu Śródziemnym, o dł. ok. 100km i pow. 300km2. Jest jedną z najpopularniejszych wysp na świecie. Tutaj "niebo jest jak turkus, morze jak lazur, góry jak szmaragd, powietrze jak w niebie". Tak pisał Fryderyk Chopin o tej przecudnej wyspie.


Głównym miastem i stolicą wyspy jest Palma de Mallorca. Jedna z najpopularniejszych wysp na świecie. Szacuje się, że na 600 tys. mieszkańców przypada 7 milionów turystów. Turystyka w tym kraju rozwinęła się na bardzo wysokim poziomie, mieszkańcy wyspy postawili na wysoki standard, dlatego na wyspie znajduje się bardzo dużo hoteli, z czego większość to 3 lub 4 gwiazdkowe. Restauracje, bary i tawerny również rozwijają swój przemysł gastronomiczny - na Majorce powstało ponad 2,5 tys. restauracji. Warto również odwiedzić cukiernię i popróbować słodkich przysmaków, jakie serwowane są na wyspie, np. przepysznych bułeczek pieczonych z ciasta francuskiego.

Na Majorce panuje łagodny klimat śródziemnomorski, średnia temp. latem wynosi 26-30 stopni, a zimą rzadko spada poniżej 10 stopni. Północne wybrzeże jest klifowe, ze słynnym Cap de Formentor, zachodnią część wyspy pokrywają majestatyczne góry, południowa część to długie, piaszczyste plaże, natomiast wschodnia część to śliczne małe zatoczki z cudownymi plażami, wciśniętymi w ląd.

"Jestem w Palmie między palmami, cedrami, kaktusami, oliwkami, pomarańczami, cytrynami, aloesami, figami, granatami itd.(...). Niebo jak turkus, morze jak lazur, góry jak szmaragd, powietrze jak w niebie. W dzień słońce, wszyscy letnio chodzą, i gorąco; w nocy gitary i śpiewy po całych godzinach. Balkony ogromne z winogronami nad głową; mauretańskie mury. Wszystko ku Afryce, tak jak i miasto, patrzy. Słowem, przecudne życie.(...) A, Moje Życie, żyję trochę więcej... Jestem blisko tego, co najpiękniejsze. "
To słynne słowa Fryderyka Chopina napisane w listopadzie 1838r. do Juliana Fontany tuż po przyjeździe na Majorkę.

Dodatkowym zajęciem i pracą ludności zamieszkujących tę wyspę jest twórczość artystyczna, gdzie wyrabiane są przepiękne gadżety domowe, biżuteria, sztukateria i ceramika. Majorka słynie także ze swych kąpielisk termalnych oraz salin morskich.

Na Majorce warto zwiedzić:

Museu de la Catedral utworzone na parterze dzwonnicy znajduje się warta obejrzenia, cenna kolekcja skarbów sztuki sakralnej.
Za katedrą przy c/Mirador znajduje się z kolei skromne, ale warte obejrzenia, Museu Diocesa, a naprzeciwko niej - Palau de l'Almudaina, pałac mauretańskich władców miasta, który swój obecny kształt zawdzięcza panującemu w XIII wieku Jakubowi II.
Na tyłach katedry rozciąga się, kiedyś prawie kompletnie zniszczone, teraz olbrzymim nakładem kosztów restaurowane, stare miasto. To urokliwy labirynt wąskich uliczek z mnóstwem barokowych kościołów i setkami kawiarenek oraz restauracji. Przy ulicy c/Portella znajduje się Museu de Mallorca dokumentujące historię miasta.Godna zwiedzenia jest również Katedra La Seu, ukończona w 1601r. - góruje nad miastem i jest jej wizytówką. Od strony morza chronią ją średniowieczne mury miasta.

Do ważniejszych zabytków należy też Basilica de Sant Francesco. Warto też udać się do Castell de Bellver - położonej na zachód od centrum miasta XIV-wiecznej, świetnie zachowanej fortecy, z której rozciąga się przepiękny widok na panoramę miasta. Miłośnikom zwiedzania polecam również Jaskinie Smocze, pełne są stalaktytów i stalagmitów i kryją w sobie jezioro Martel - jedno z największych podwodnych jezior świata. Majorka nie jest duża, ale różnorodna. Codziennie można pojechać w inne miejsce i odkryć coś nowego.


https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Grecja - co warto zobaczyć

Grecja - co warto zobaczyć


Autor: Lidia Sproch


Grecja jest państwem położonym w południowo - wschodniej Europie w basenie morza Śródziemnego. Jest najstarszym centrum kultury europejskiej. Będąc w Grecji pierwszym miastem, które warte jest zwiedzenia jest obecna stolica Grecji - Ateny. Jest to największy ośrodek przemysłowy, handlowy, kulturowy i naukowy.


Głównym i najczęściej odwiedzanym miejscem w Atenach jest Akropol z Partenonem i budowle u stóp wzgórza m.in. teatr Dionizosa, pomnik Lizykratesa. Drugim najczęściej odwiedzanym miejscem są tawerny w jedynej zachowanej do czasów współczesnych dzielnicy Grecji - Plaki. W Grecji jest też duża liczba muzeów np. Narodowe Muzeum Archeologiczne.

Nie należy jednak zapominać o pięknie starożytnych zabytków, które z pewnością wprowadzą nas w niesamowity nastrój i świat starożytnej Greki. Również niesamowite widoki i krajobrazy m.in. ze wzgórz Likavitos i Filopappou oraz liczne w tych miejscach urokliwe kawiarenki, restauracje i tawerny w pięknych ogrodach, bogate oferta handlowa dla turystów na bazarach i targach, nadal przyciągają turystów i sprawiają, że wiele osób powraca w to miejsce.

Plaka - najstarsza dzielnica w Atenach ciągnąca się u podnóży Akropolu, pełna jest pamiątek i zabytków z czasów Bizancjum, okresu średniowiecza i XIX wieku. Było to miejsce, które stało się natchnieniem dla wielu poetów i pisarzy epoki romantyzmu miedzy innymi dla Byrona.

Miejscami które, przyciągają turystów i mieszkańców tych regionów są plażę Attyki, a szczególnie przylądek Sunion najdalej wysunięty punkt na południe. Attyka zachwyca pięknymi krajobrazami i zabytkami miedzy innymi znajduje tutaj Świątynia Posejdona wzniesiona na jednym z nadmorskich szczytów Attyki. Inne świątynie w tym rejonie równie piękne to świątynia w Ramnous i Brauron (Vravrona). Miasta te posiadają też urokliwe plaże. Wszyscy miłośnicy kultury antyku powinni się również wybrać na kopiec pod Maratonem i zwiedzić w Eleuzis Świątynię Demeter.

Dla osób które, szukają innych wrażeń i chcą zobaczyć coś więcej niż tylko starożytne świątynie. Czekają na nich góry, najwyższy szczyt w Grecji - Olimp (2917 m n.p.m.), najwięcej wrażeń dostarczają one wiosną wtedy gdy kwitnie wiele ciekawych gatunków roślin.

Partenon - Jest to świątynia Ateny na Akropolu ateńskim, zbudowana w latach 448 - 432 p. n. e. Partenon jest usytuowany w najwyższym punkcie na wzgórzu, dlatego można powiedzieć, że dominuje nad Akropolem. Patrzenie w ciszy i spokoju na świątynie pozostawia niezapomniane wrażenia.


https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Grecja

Grecja


Autor: Lidia Sproch


Grecja urzeka turystów pięknem przyrody. To kraj słońca, morza, starożytnych ruin i dobrej zabawy. Popularnym tańcem w tym kraju jest Zorba. Grecy uwielbiają tańczyć Zorbę, taniec wyzwala wiele emocji, dzięki temu temu Grecy są zawsze uśmiechnięci i życzliwi dla ludzi.


Najbardziej popularne miejsce w Grecji to Riwiera Olimpijska z miasteczkami u stóp góry Olimp, Leptokaria, Nei Pori, Paralia oraz wyspy. Grecja urzeka turystów szczególnie wiosną, bo właśnie wtedy budzi się do życia przyroda, podobnie jak bogini urodzaju Demeter wraca ze świata podziemnego wiosną. Grecja wtedy jest najpiękniejsza. To kraj słońca, morza, starożytnych ruin i dobrej zabawy. Grecja jest krajem spokojnym, ciepłym i cichym. W dzień ze względu na panujące tu temp. zarówno Grecy jak i turyści szukają ustronnego miejsca, by schronić się przed upałem.

Grecja fascynuje o każdej porze roku, Grecy są zawsze uśmiechnięci i życzliwi dla ludzi. W dobry nastrój wprawiają się tańcząc swój narodowy taniec – Zorbę. Taniec ten jest bardzo popularny wśród rdzennych mieszkańców kraju. Grecja ożywa nocą, przepyszne wino, taniec i śpiew zachęcają turystów do wyśmienitej zabawy często do białego rana. To właśnie wieczorem wszystkie bary i tawerny ożywają, wyprawia się tu naprawdę duże uczty, podczas których pije się napój porównywany z ambrozją, czyli napojem Bogów na Olimpie.

Kuchnia grecka jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, dzięki różnorodności warzyw, owoców i ziół dojrzewających w gorącym, greckim słońcu. Głównym tłuszczem używanym do przyrządzania potraw jest oliwa z oliwek, która wraz z ziołami (oregano, bazylią, tymiankiem, kminkiem, rozmarynem, miętą) nadaje potrawom charakterystyczny smak oraz przyczynia się do długiej żywotności Greków. Posiłki mają charakter bardzo rodzinny. Podawane są zazwyczaj w stylu wiejskim. Główny posiłek greków składa się z jednego dania głównego oraz kilku rodzajów sałat, serów, oliwek oraz dodatków takich jak wino i chleb. Posiłek ten jest poprzedzany Mezedes, czyli zakąską, może to być np. jogurtowy przysmak tzatziki oraz pikle warzywne. Potrawy kuchni greckiej są lekkie i doskonale współgrają z gorącym klimatem tego kraju. Grecy uważają, że chleb jest niezbędny do życia i podają pieczywo do każdego posiłku. Piekarnie na wsiach każdego dnia wypiekają inny gatunek chleba np. z dodatkiem ziół, rodzynek czy sera.

Będąc w Grecji za każdym razem możemy zwiedzać coś innego. Obowiązkowo trzeba odwiedzić Delfy, Akropol i Mykeny.


https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Sardynia - wyspa obfitości kulinarnej

Sardynia - wyspa obfitości kulinarnej


Autor: Lidia Sproch


Jeśli planujesz urlop, koniecznie wybierz się na Sardynię. Wyspa ta kusi niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Specjały tu przyrządzane posiadają charakterystyczny aromat dymu znad rusztu i zapach mirtu. Kalmary, różnego rodzaju mięsa i lokalne, wyraziste wina, to wszystko sprawia, że smaki Sardynii pozostaną na długo w naszych wspomnieniach.


Sardyńczycy wierzą, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, zwłaszcza podczas urlopu. Dlatego zachęcają turystów do skosztowania lokalnych potraw, zapoznania się z ich niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Bowiem pod tym względem mają naprawdę dużo do zaoferowania.

Sardynia jest wyspą ludzi długowiecznych. Podczas gdy w Europie na 10 tys. osób setki dożywa siedem, tu ten wskaźnik wynosi 14, natomiast w okolicy Villagrande Strisali aż 24! Mieszkańcy miasteczka zamiast "dzień dobry" mówią sobie: "Akent'annos", czyli "obyś żył sto lat". Podobno eliksirem długowieczności jest miejscowe... czerwone wino. Warto więc kupić na zapas kilka butelek. Po drugie kuchnia. Nie ma jednej kuchni sardyńskiej. Sardynia to głównie cielęcina, jagnięcina, baranina, wieprzowina, koźlęcina i dziczyzna, a na wybrzeżu również owoce morza. Różni się znacznie od kuchni włoskiej. Nie jada się tu w zasadzie makaronów, ale podaje się je w restauracjach i barach na życzenie turystów. Bardziej popularna jest pizza. Sardyńczycy zamiast makaronów używają chleba. Mają ich ok. 100 gatunków. Kuchnia sardyńska różni się od europejskiej głównie tym, że można zamówić każdą potrawę, ale najlepiej, żeby była w aromacie dymu znad rusztu i zapachu mirtu. Tradycyjnie główne potrawy były przez wieki grillowane lub pieczone na ogniu (dziczyzna), na wybrzeżu grilowano także owoce morza: kalmary i langusty. Podobnie inne rodzaje mięs od rybiego po dziczyznę.

W portowych i rybackich miastach na wybrzeżu warto oczywiście spróbować ryb i owoców morza, zwłaszcza świeżych homarów. Na północy podaje się je w oliwie z oliwek i sokiem z cytryny. W Boso podaje się je w pomidorach, a w Santa Teresa w białym winie. Południowe wybrzeże słynie ze specjału nazywanego bottarga, czyli sardyński kawior dojrzewający w soli. Popularna jest tutaj również burrida – gęsta zupa z rekina. Uzupełnieniem będzie semolina, mąka z pszenicy durum, wykorzystywana do produkcji ciast, deserów, placków, makaronów i przede wszystkim chleba.

Ze zdecydowanym smakiem kuchni Sardynii doskonale harmonizują wyraziste, lokalne wina. To najbardziej znane to Cannonau z regionu Campidano i Vermentino z regionu Gallura.


https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Sardynia - co warto zobaczyć

Sardynia - co warto zobaczyć


Autor: Lidia Sproch


Pachnące kwiaty, podwodne rafy koralowe, góry dochodzące do morza, tworzące klifowe urwiska, przepiękne plaże oraz Szmaragdowe Wybrzeże - taka jest właśnie Sardynia.


Ta górzysta wyspa stała się na przestrzeni lat niezwykle popularnym celem wypoczynku i ośrodkiem turystycznym. Cagliari - stolica wyspy przyciąga wielu turystów. Można tutaj podziwiać stada flamingów, które zadomowiły się na jeziorze, powstałym z dawnej laguny morskiej. Obecnie jest tu rezerwat ptaków. Liczne gatunki ptaków i małych zwierząt można także spotkać w parku centralnym - w samym środku miasta. Miejsce to zawdzięcza swoją popularność również licznym festynom organizowanym tutaj.

Cagliari otaczają niewielkie (sięgające tysiąca metrów) góry, które dochodzą o morza, tworząc klifowe urwiska. Dawne miasto powstało na wzgórzu oddalonym od morza, ale z biegiem lat rozrosło się o dzielnice wkomponowane w zbocza gór i okoliczne wąwozy. Nad stolicą wyspy, która jest jednocześnie największym portem Sardynii, góruje otoczony fortyfikacjami średniowieczny zamek. Bastion Saint Remy jest teraz jednym z najlepszych punktów widokowych Cagliari. Schodząc niżej, w pobliżu via Mauno, zachowały się zabytkowe kościoły i domy z okresu panowania hiszpańskich Aragonów (od XIII do XVIIw.) Sardyńczycy mówią swoim dialektem z naleciałościami hiszpańskiego. Jest to zupełnie naturalne na wyspie, która była związana z Hiszpanią przez cztery stulecia.

Ze stolicy warto udać się na północ, aby zatrzymać się w położonym na zachodnim wybrzeżu mieście Oristiano. Miasto to jest ważnym ośrodkiem rybołóstwa oraz turystyki na Sardynii. Zachowały się tam średniowieczne domy i to one tworzą niepowtarzalny charakter tego miasta. Jadąc dalej na północ odwiedzimy bajeczne miejsca, m.in. Alghero, portowe miasto z przepiękną katalońską zabudową . Nabrzeże opasane murami znakomicie nadaje się na romantyczny spacer we dwoje. Nie wolno przegapić miasteczka Ozieri, zwłaszcza w walentynki. Wąskie uliczki, liczne schodki, pałace należące do hiszpańskiej arystokracji i kościół Cappucinich... to właśnie tu spoczywa część relikwii biskupa Valentino da Interamna, zwanego dzisiaj jako św. Walenty.

Północne wybrzeże Sardynii jest mekką dla bogaczy. Legenda głosi, że pewnego razu na wyspie schronił się książę Aga Khan w obawie przed sztormem przybijając tu swoim jachtem. Miejsce to tak go zachwyciło, że postanowił wybudować kurort i w ten sposób świat dowiedział się o istnieniu Costa Smeralda - Szmaragdowego Wybrzeża.

Na Sardynię można pojechać o każdej porze roku. Sardynia jest najcieplejszym miejscem we Włoszech. Sardynia jest nazywana wyspą skarbów. Są nimi nie tylko malownicze krajobrazy i klimat, ale także jej fantastyczna flora i fauna: pachnące kwiaty, podwodne rafy koralowej, setki kolorowych ryb pod wodą i... na talerzu! To raj dla miłośników podwodnych przygód. Legenda głosi, że po stworzeniu świata Bogu zostało jeszcze trochę skał, więc postanowił rzucić je w Morze Śródziemne, tak powstała ta urokliwa wyspa.


https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wyspy Morza Śródziemnego - Sardynia

Wyspy Morza Śródziemnego - Sardynia


Autor: Lidia Sproch


Sardynia jest wyspą leżącą u wybrzeży Włoch. Jest to kraj dziki, a jednocześnie cywilizowany. Na wyspie zobaczyć można najpiękniejsze plaże, podziwiać przepiękne widoki, odpoczywać. Cisza, spokój, bajeczna pogada to raj dla turystów.


Sardynia jest drugą co do wielkości wyspą Morza Śródziemnego zaraz po Sycylii. Wiele osób zwiedzających Sardynię nie wie, że wyspa ta należy do Włoch i jest ich regionem administracyjnym. Wielu nawet nie słyszało o Sardynii, a szkoda, ponieważ wyspa ta przykuwa uwagę i zachwyca swoim pięknem. Sardynia jest stosunkowo niewielkim krajem. Stolicą wyspy jest Cagliari. Całą wyspę można zobrazować na mapie Polski, przeliczając wielkość Sardynii. Powierzchnię wyspy proporcjonalnie można porównać do województwa zachodniopomorskiego, a liczbę ludności do naszej stolicy.

Sardynia jest odrębną wyspą posiadającą własną kulturę i historię. Kraj dziki, a jednocześnie cywilizowany w większości górzysty, ale z pięknymi zatokami i plażami. To właśnie ten górzysty krajobraz przyciąga najwięcej turystów. Ale również przepiękne, malownicze widoki, krystalicznie czysta woda i powietrze tak czyste, że ma się wrażenie, że nie dotarła tu jeszcze cywilizacja. Piaszczyste, słoneczne plaże przyciągną wielu zwolenników czekoladowej opalenizny. Kraje śródziemnomorskie mają to do siebie, że panuje tu klimat ciepły i wilgotny, a co za tym idzie, są rajem dla plażowiczów. Ale także dzięki tym czynnikom zobaczyć tu można przepiękną, kolorową szatę roślinną i wiele różnorodnych gatunków zwierząt.

Kraj leżący nad Morzem Śródziemnym ma bardzo dobre drogi, cztery międzynarodowe lotniska i kilka portów pełnomorskich. Największy port znaleźć możecie w stolicy Sardynii - Cagliarii, skąd są również bardzo dobre połączenia promowe z Włoch na wyspę i rejs powrotny. Prom jest najpowszechniejszym środkiem transportu, jaki turyści wybierają, by na wyspę dotrzeć. Na samej już wyspie turyści przeważnie wybierają samochody. Jak już wspomniałam, drogi są w dobrym stanie, ale autostrada jest tylko jedna, po Sardynii podróżujemy więc szosami przypominającymi serpentynę. Górzyste tereny utrudniają jazdę niewprawionemu kierowcy, gdyż strome zbocza i wąskie drogi wymagają od kierowcy dużych umiejętności, by wyminąć auto wyłaniające się nagle zza zakrętu. Jest to jednak mały zastrzyk adrenaliny, a trudy wynagradzają nam zalesione wzgórza, rozległe pastwiska z tysiącami owiec, gaje cytrusowe i oliwne. Roślinność, która ze względu na strefę klimatyczną nie występuje w Polsce.

Sardynia najczęściej kojarzy się z pięknymi plażami, jednymi z najpiękniejszych w Europie, choć nie jako całość, ale poszczególne jej fragmenty: Costa Verde na zachodnim wybrzeżu czy Costa Paradiso na północy. Miasta w Sardynii są nieco senne i prowincjonalne, ale to może być również atutem tej wyspy. Cisza, spokój, natura - czego można chcieć więcej?


https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Cypr od kuchni

Cypr od kuchni


Autor: Lidia Sproch


Jak już wiecie Cypr to wyspa, a więc najprostszy, najpowszechniejszy i co najważniejsze najtańszy sposób zdobycia żywności Cypryjczycy mają na wyciągnięcie ręki. Wyspa ta otoczona jest krystalicznie czystym morzem, gdzie żyje wiele gatunków skorupiaków i mięczaków, które są bardzo cenione w wielu kuchniach świata.


Cypryjska kuchnia

Niemal w każdej miejscowości na Cyprze, a przede wszystkim w głównych centrach turystycznych wyspy, jest wiele restauracji, tawern i barów serwujących dania zarówno kuchni regionalnej, jak i międzynarodowej. W wielu restauracjach dominują potrawy kuchni greckiej. Ogólnie rzecz biorąc, na Cyprze jada się obfite, lecz niewyszukane potrawy. Kuchnię cypryjską opanowały smażone ziemniaki. Frytki podaje się tu praktycznie do wszystkiego. Rozczarowanych smakoszy przebywających na południu pocieszy natomiast znakomite piwo, brandy i wino cypryjskie. Ciekawostką wartą odnotowania jest fakt, że w północnej części Cypru restauracje podają nieco lżejsze posiłki i chętniej eksperymentują z mniej znanymi potrawami.

Bardziej oryginalnych i starannie przygotowanych potraw należy szukać w lokalach prowadzonych przez imigrantów (zwłaszcza na północy, gdzie pracują znakomici i pomysłowi kucharze z Pakistanu), a także w odosobnionych zakątkach wsi na południu, gdzie miejscowych mieszkańców obsługują wiejskie restauracje, zwane exochika kendra, które oferują skromne, lecz bardzo dobre menu. Warto również zajrzeć do śródmiejskiej Ouzeri (inne określenie to meze-house, czyli "bar meze"), gdzie oprócz napojów serwuje się miejscowe specjały. Meze, barową wersję tych delikatesów, podaje się kolejno na nie więcej niż dwudziestu małych talerzykach, które donosi się, dokąd klient nie poczuje się najedzony. Jest to zwykle bardzo smaczny i dobrze przyrządzony posiłek, ale na południu do jednej "serii" potrzeba co najmniej dwóch, a czasem i czterech zamawiających. Dania główne są z reguły obfite, a porcje frytek nawet nieco zbyt szczodre, co pozwala najeść się do syta.

Przykładowe dania podawane na Cyprze to m.in.:

Zupy: Awgolemono (rosół z kurczaka z jajkiem i cytryną) i Psarosupa (zupa rybno-jarzynowa)

Przystawki: Tarmpsalata (mlecz wędzonego stokfisza), Tahini (pasta sezamowa), Humus (pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki i oliwy z oliwek)

Wieprzowina: Syflaki (szaszłyk) - paluszki mięsne z rożna podawane z plackami pszennymi oraz z dodatkiem sałaty i sosów; Afelia (gulasz wieprzowy w sosie z czerwonego wina), Lunza (kawałki wędzonej szynki wieprzowej).

Jagnięcina: Tawas - pieczone jagnię

Inne dania mięsne: Dolmades (faszerowane liście winogron, przypominające nasze gołąbki), Kypriakes ravioles (cypryjskie raviolli nadziewane hallumi, czyli twardym, kozim serem).

Sałatki podaje się do większości dań. Sałatki zależą od pory roku, zwykle jest to kompozycja pomidorów, ogórków i sera feta. Potrawa znana w Grecji jako sałatka grecka, na Cyprze nazywana jest czasami sałatką wiejską.

Cypr słynie z doskonałego wina Kommandoria, jest to dość mocne wino deserowe, cenione przez smakoszy na całym świecie.


https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Cypr - wyspa, która zarówno łączy, jak i dzieli Wschód i Zachód

Cypr - wyspa, która zarówno łączy, jak i dzieli Wschód i Zachód


Autor: Lidia Sproch


Cypr to trzecia pod względem wielkości wyspa na Morzu Śródziemnym. Cypr jest bardzo zróżnicowany pod względem regionów. Można tu podziwiać przepiękną, półpustynną przyrodę, malownicze pasma górskie i winnice ciągnące się wzdłuż wybrzeża.


Cypr (Republika Cypryjska) - państwo położone we wschodniej części Morza Śródziemnego u wybrzeży Turcji, Syriii i Libanu. Od 1 maja 2004 roku jest członkiem Unii Europejskiej. Nazwa wyspy wywodzi się od łacińskiej nazwy miedzi (cuprum), której Cypr w starożytności był głównym dostawcą.

Cypr jest również miejscem, gdzie możemy korzystać z kąpieli wodnych i uprawiać narciarstwo na stoku. Takich miejsc jest naprawdę niewiele na ziemi. Cypr jest wyspą, która zarówno łączy, jak i dzieli Wschód i Zachód. Wyspa ta składa się z bardzo różniących się od siebie regionów. Różnica ta dotyczy krajobrazu, podziału społecznego oraz politycznego. Wschodnia część Cypru charakteryzuje się półpustynną przyrodą, natomiast zachód cechuje żyzność. Na południu do brzegu morza schodzą winnice, z kolei na północy aż do wybrzeża wznosi się pasmo górskie Karpas. Jak widać, tereny są znacznie zróżnicowane. Planując podróż na Cypr, zarówno do południowej jak i północnej części wyspy możemy dostać się promem lub samolotem.

Cypr północny ma bardzo łagodny klimat, dlatego jest najczęściej odwiedzany przez turystów. Idealnie nadaje się do całorocznego wypoczynku. Znajdują się tu złociste plaże oraz krystalicznie czyste morze, gdzie widoczność sięga 30 - 40m. Idealne warunki do nurkowania i uprawiania sportów wodnych przyciągają licznych turystów.

Wyspa ta należy do najcieplejszych regionów przestrzeni śródziemnomorskiej. Krystalicznie czysta woda, śródziemnomorski klimat zapewniają łagodną i wilgotną zimę, a potem suche i gorące lato. Słońce świeci tu przez 320 dni w roku.

Na Cyprze obowiązują 3 języki: grecki, angielski i turecki jako język urzędowy.

Fauna i Flora:

Podstawową szatę roślinną wyspy stanowią zarośla makii. Rosną tu także resztki lasów, w tym dębowych; w lasach występują cyprysy, sosny alpejskie i cedry libańskie. Świat zwierząt reprezentują m.in. liczne gatunki ryb morskich i skorupiaków, meduzy, ośmiornice oraz węże, jaszczurki i wiele ptaków.

Cypr to także: wyspa będąca symbolem miłości, której boginią była narodzona na niej mityczna Afrodyta; wspaniałe plaże; malownicze góry Troodos; pyszne wina; fascynujące zabytki; świetna zabawa i gościnni Cypryjczycy tworzą obraz wymarzonej, wakacyjnej wyspy.


https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.