piątek, 8 czerwca 2018

Nowoczesny hotel

Nowoczesny hotel


Autor: Robert Wąsik


Na tematycznych stronach internetowych można poczytać o najnowocześniejszych hotelach świata: iPod zamiast kluczy, obrazy wyświetlane na ciekłokrystalicznych ścianach i inne cuda. Ale nowoczesność ma też inne oblicze, dużo bardziej neutralne, dużo mniej bajeranckie.


Nowoczesny klucz

Otwieranie drzwi kartą magnetyczną to niby nic nowego, ale jednak w Polsce wiele hoteli dopiero tego rodzaju zamki zaczyna poznawać. I pewnie nie byłoby tematy do dyskusji, gdyby karty magnetyczne były po prostu kluczami. Zacznijmy od tego, że to, czy karta będzie magnetyczna, czy będzie działała w technologii NFC, to już tylko kwestia wyboru, bo możliwe technicznie są oba warianty. Po co jednak komu klucz NFC? Słusznie – nikomu i po nic, dlatego obecnie karty dostają więcej funkcji, niż można by było sobie wyobrazić.

Moim ulubionym pomysłem jest wykorzystanie kart w barach: gość hotelowy przychodzi do baru, restauracji lub dowolnego innego punktu usługowego lub gastronomicznego, przykłada kartę i odchodzi, a w tym czasie wszystkie wydatki sumują się na rachunku, który zostanie uregulowany przy wymeldowaniu. Inna sprawa, że w ten sposób gość wydaje duuużo więcej, niż sobie założył, bo wszak fizycznie, póki co, żadnych pieniędzy nie wydaje, ale samo zastosowanie jest nader pomysłowe.

Inteligentne pokoje

System centralnego zarządzania klimatyzacją czy systemami wentylacyjnymi to nic nowego. Nowoczesność pojawia się tam, gdzie centralne ustawienia można nadpisać przez sterownik pokojowy, oczywiście w pewnej tylko granicy dopuszczalnych wartości. Takie systemy – łącznie z funkcją awaryjnego otwierania drzwi, powiadamiania o zagrożeniu pożarowym i setką innych dodatków to już codzienność – oczywiście w Polsce to zdanie będzie aktualne pewnie za 20 lat.

Pokój, w którym można wyłączyć światła z recepcji, jeśli wiadomo, że gość opuścił go i zamknął już drzwi, albo gdzie te światła wyłączają się automatycznie, to spore udogodnienie i oczywiście oszczędność w kosztach eksploatacji.

Rozsądna ekologia

Hotele są drogie w utrzymaniu: setki osób zużywających bardzo duże nieraz ilości wody, prądu, gazu. Zaprzęgnięcie do pracy „zielonego” wyposażenia to dziś podstawa budowy ekonomicznych rozwiązań: oświetlenie LED, systemy odzysku ciepła z wody i pionów wentylacyjnych, pompy ciepła w garażach podziemnych czy systemy recyrkulacji lub własne oczyszczalnie ścieków, lub użytkowanie ścieków określonych typów to rozwiązania, które w nowoczesny sposób pozwalają zadbać o rentowność hotelu. Właściwa ich implementacja nie jest ani łatwa, ani zwykle tania, ale po wielu latach działania, „zielony” hotel może przynosić dużo większe zyski, a to nie dzięki szczególnie szybko wzrastającej sumie w rubryce MA, ale dzięki ograniczaniu kwoty wpisywanych jako WINIEN.

Nowocześni goście

Warto wspomnieć jeszcze o jednej rzeczy: to, co sprawdzi się w hotelu, tak naprawdę zależy wyłącznie od jego gości. Są ludzie, którzy bez smartfona i dostępu do internetu nie wytrzymają ani jednego dnia (ba, są tacy, dla których kwadrans to już wyzwanie). Dostosowanie infrastruktury do ich potrzeb jest często kluczowe: dostęp do internetu (najlepiej bezprzewodowego), możliwość sterowania za pomocą Bluetooth telewizją hotelową i podobne wynalazki to często racja bytu hotelu. Oczywiście nie oznacza to, że nie ma już innych potrzeb do zaspokojenia, ale nowoczesność gości tylko w pewnych rejonach działalności wymusza daleko idące zmiany – zobacz, że niewiele wynalazków jest już w stanie zrewolucjonizować na przykład utrzymanie czystości albo prace recepcji, ale obsługę bezpośrednią – wciąż sporo.


inwestycje hotelowe

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wykład o wykładzinach

Wykład o wykładzinach


Autor: Robert Wąsik


Wykładziny hotelowe to detal, ale bardzo istotny. Ich wpływ na prestiż hotelu, a także na ekonomię obiektu jest niebagatelny. Można oczywiście brnąć w szczegóły, jak i z czego robi się wykładziny, ale w gruncie rzeczy więcej przydatnych informacji można uzyskać na dużo niższym poziomie szczegółowości.


Pytanie podstawowe: kupować czy nie?

Wykładzina jako taka w hotelu w ogóle obowiązkowa nie jest. Są hotele, w których wykładziny układa się wyłącznie w pokojach, a i to nie wszystkich. Są też jednak i takie, gdzie wszędzie, wliczając w to niekiedy i łazienki, nie uświadczysz kawałeczka choćby odsłoniętej podłogi. Podejście, które każe ograniczać użycie wykładzin jedynie do pokojów, jest słuszne o tyle, że w ten prosty sposób zdecydowanie zmniejsza się koszt utrzymania hotelu przez redukcję czasu potrzebnego na podstawowe utrzymanie czystości. Z drugiej jednak strony, prestiż, jaki można zbudować przez użycie odpowiednich wykładzin, też jest silnym argumentem.

Ekonomia sprzątania

Hotel musi przynosić zysk, a zmniejsza się te zyski między innymi przez to, że trzeba obiekt sprzątać. Sprowadzenie czynności porządkowych do kwot jest oczywiście pewnym uproszczeniem, ale właśnie na to trzeba spojrzeć, kiedy podejmuje się decyzję odnośnie do wykładzin. Im „bujniejsza” wykładzina, tym droższe będzie sprzątanie. W przypadku wykładzin płytkich problem jest relatywnie niewielki – odkurzanie, z rzadka pranie odkurzaczem piorącym, i to wystarczy, aby wykładzina długo zachowała efektowny wygląd.

Sprzątanie to jednak nie tylko czas, ale również środki: ze względu na charakterystykę niektórych włókien, może okazać się konieczne zakupienie specjalistycznych środków do czyszczenia dywanów. Ich wydajność rzadko jest wielka, za to ceny z reguły dość wysokie, co powoduje, że utrzymanie hotelu staje się droższe.

Czy można na tym zarobić?

Każdą hotelową inwestycję należy rozpatrywać w perspektywie możliwych do uzyskania dochodów. Kiedy więc patrzysz na wykładziny czy dywany, powinieneś zobaczyć coś, dzięki czemu można zbudować prestiż hotelu oraz poczucie komfortu – dywany i wykładziny powodują, że goście czują się bardziej swobodnie i komfortowo, niż gdybyś pozostawił nieosłonięty, choćby wysokiej jakości, parkiet lub panele.

Miejsca, gdzie bez wykładziny ani rusz

Jest kilka miejsc, w których dywany i wykładziny są bardzo ważne. Chodzi przede wszystkim o lobby w hotelach wysokiej klasy. Tam cena utrzymania tak naprawdę ma drugorzędne znaczenie, ponieważ chodzi o tę część hotelu, która pełni funkcje reprezentacyjne: jeśli ktoś poprosi o to, abyś pokazał najpiękniejsze miejsce w hotelu, to zapewne będzie to właśnie lobby.

Ponieważ tutaj lokuje się punkty handlowe, a także loże prasowe, przytulne kawiarnie i miejsca wypoczynku dziennego, dywany i wykładziny wydają się jak najbardziej na miejscu. Warto też przy okazji wspomnieć o jeszcze jednej rzeczy, a mianowicie o dywanach i wykładzinach w hallu. W zależności od orientacji przestrzennej i aranżacji wnętrza, ułożenie tam wykładzin może być świetnym pomysłem albo strzałem w stopę. Jeśli masz dobry system wycieraczek i sprawną ekipę sprzątającą, to nawet przy dużym natężeniu ruchu dasz sobie radę, ale jeśli sprzątanie już zajmuje zbyt wiele czasu, a przed drzwiami leży zwyczajna wycieraczka, to może to być dla ciebie bardzo poważny problem – koszty utrzymania w czystości będą ogromne, a nieoczyszczona wykładzina nie będzie reklamą twojego hotelu. Wręcz przeciwnie – niewiele jest rzeczy prostszych, niż w ten sposób wystraszyć gości hotelowych.


wyposażenie hoteli

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Materac do hotelu - jak źle wybierzesz, to leżysz!

Materac do hotelu - jak źle wybierzesz, to leżysz!


Autor: Robert Wąsik


Hotel i łóżko – dwa słowa, które są ze sobą nierozerwalnie związane. Jednak łóżko może wyglądać niemal dowolnie, a to wszystko za sprawą materaca. To, jaki materac ułoży się na stelażu, ma niebagatelne znaczenie dla higieny i wygody.


Materace sprężynowe

Materace sprężynowe to przeżytek, którego dziś nie uświadczysz nawet w dobrych hostelach. Ponieważ sprężyny były w nich sporych rozmiarów, to ich ilość w materacu była niewielka. To z kolei oznacza, że leżąc, uruchamiasz więcej niż jedną sprężynę i nie uzyskujesz w ten sposób idealnego podparcia ciała praktycznie w żadnej pozycji. Na tym jednak problemy się nie kończą.

Materace sprężynowe mają dość prymitywną konstrukcję. To zdecydowanie najbardziej ekonomiczne rozwiązanie, więc nie należy spodziewać się wysokiej jakości wypełnienia ani tkaniny pokrycia. Niby samo w sobie nie jest to problemem, ale zauważ, że materace są używane bardzo długo: nieodpowiednie wypełnienie, niskiej jakości pokrowiec to idealne miejsca, które zamieniają się w siedliska bakterii. Dodatkowym problemem jest utrzymanie takich materaców w czystości – podlegają one oczywiście co do zasady okresowej sterylizacji, ale nie można o nie właściwie zadbać na co dzień, więc szybko tracą atrakcyjny wygląd, nie są higieniczne i z całą pewnością też nie są najwygodniejsze.

Materace kieszeniowe

Materace kieszeniowe, zwane też bonelowymi lub bonellowymi, są rozwinięciem koncepcji materaca sprężynowego. Tutaj jednak już widać odrobinę zdrowego rozsądku projektanta. Również są to materace, za których sprężystość odpowiadają sprężyny, z tą jednak różnicą, że są one połączone w swego rodzaju siatkę. Wszystkie bonele, bo tak się te sprężyny nazywa, zawierają dokładnie jedną spiralę z mocnego drutu o wymiarach mniejszych niż w przypadku klasycznego materaca sprężynowego, co oznacza, że nacisk rozkłada się o wiele lepiej – im więcej sprężyn, tym lepsze podparcie ciała uzyskujemy.
Siatka złożona ze sprężyn powoduje, że materac jest trwalszy od tradycyjnego materaca sprężynowego: nawet gdyby zniszczeniu uległa część sprężyn, reszta przejmie ich funkcje.

Dla uzyskania dodatkowego komfortu materace bonelowe często wykorzystują dodatkową przekładkę, na przykład z włókna kokosowego, piankę poliuretanową i wysokiej jakości obicia tapicerskie. Tutaj już niezdejmowalne pokrowce nie są zbyt często spotykane, więc choć sam materac ulega dość szybko zużyciu, zawsze może wyglądać higienicznie i czysto. W połączeniu z dość dobrym podparcie ciała daje to niezbędne minimum komfortu gościom hotelowym.

Materace lateksowe

Materace lateksowe powstają w procesie spieniania i wulkanizacji mieszaniny naturalnego i syntetycznego kauczuku. Większą część ich objętości stanowi powietrze zamknięte w przestworach powstałych podczas spieniania, i to właśnie powietrze, a nie sam kauczuk, odpowiada za doskonałe właściwości termoizolacyjne, a także elastyczność materaca. Kauczuk, owszem, jest elastyczny, ale gdyby wyprodukować z lanego kauczuku materac gruby czasem i na 18 centymetrów, to (poza tym, że byłby straszliwie ciężki) wcale nie byłby równie elastyczny.

Materace kauczukowe w ogóle nie wchłaniają wody. To daje lepsze możliwości utrzymania ich w czystości, ale jednocześnie wiąże się z ryzykiem dyskomfortu, szczególnie u gości, którzy obficiej się pocą (materac wydaje się wtedy zimny). Można temu zaradzić przez stosowanie odpowiednich nakładek na materace. Szacuje się, że materace lateksowe zużywają się całkowicie w ciągu stu lat, ale oczywiście wymienia się je dużo częściej. Są ciężkie, ale zapewniają idealne podparcie ciała. Wymuszają jednak użycie elastycznych stelaży, co podnosi koszt inwestycji hotelowej.

W hotelu jest ważna funkcjonalność

Producenci sprzętu hotelowego, a więc także i materaców, dokładają wszelkich starań, aby ich produkty były nie tylko wygodne, ale także bezpieczne. Z jednej strony jest więc dbałość o higienę, dzięki której ogranicza się przenoszenie się drobnoustrojów na kolejnych gości, ale z drugiej strony jest też bardzo rozległe zagadnienie bezpieczeństwa pożarowego. Również materace są przedmiotem zainteresowania: niepalne lub trudnopalne materiały, pokrowce i nakładki to niemal element obowiązkowy.
Ponieważ jest to spora inwestycja, niektórzy producenci (za cenę mniej więcej jednej trzeciej do połowy ceny materaca) wprowadzają do oferty przekładki, które zwiększają komfort i bezpieczeństwo gości hotelowych.


wyposażenie hoteli

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zmywarki w skali makro

Zmywarki w skali makro


Autor: Robert Wąsik


O ile w małej restauracji do mycia naczyń czasem wystarczyłoby stanowisko przy większym zlewie, o tyle duże punkty gastronomiczne już nie mogą opierać się na ręcznym zmywaniu naczyń. Z kolei przejście na skalę przemysłową powoduje, że ceny znów rosną, miejsca brakuje i trzeba te problemy rozwiązać.


Ekonomia sama w sobie

Zmywarki są ekonomiczne – i to dotyczy w równym stopniu tych domowych, jak i gastronomicznych – tylko przy spełnieniu odpowiednich warunków. Przede wszystkim nie opłaca się ich uruchamiać, dopóki zasobnik na brudne naczynia nie jest pełen, to chyba oczywiste. Po drugie – ekonomia w skali makro to również ograniczanie strat. Domowe zmywarki myją i produkują gigantyczne ilości ścieków. W zmywarkach gastronomicznych problem też istnieje, ale dodatkowo pojawia się inny – większość ścieków ma bardzo wysoką temperaturę, a biorąc pod uwagę fakt, że woda jest ogrzewana elektrycznie, niemal można usłyszeć, jak ze zmywarki odpływają nie ścieki, ale pieniądze.

Odpowiednia wielkość

Zmywarki gastronomiczne, a w zasadzie ciągi technologiczne zmywania naczyń, bo często taka nazwa jest bardziej na miejscu, muszą być dostosowane do wielkości lokalu. Wbrew pozorom nie jest to takie proste, ponieważ wielkość lokalu to pojęcie abstrakcyjne: inna liczba gości przychodzi o różnych porach dnia, a to, ile czasu można czekać na wyczyszczenie brudnych naczyń, zależy nie tylko od tego, ilu gości za chwilę przekroczy próg restauracji, ale także od tego, jak ma się to do ilości naczyń czystych. Zmywarki produkowane są w różnych wielkościach, a co za tym idzie, różnią się nieco szczegółami konstrukcyjnymi, co pozwala na optymalizację ich pracy. Dostosowanie wielkości musi być pełne, a więc zmywarka musi nadążać z czyszczeniem naczyń, ale trzeba też szybko wykorzystywać je ponownie.

Odzysk, odzysk, odzysk

W zmywarkach gastronomicznych dziś montuje się najbardziej wymyślne systemy odzysku ciepła. Ponieważ problem jest złożony, tutaj wspomnę o nich tylko ogólnie, a zainteresowanych odsyłam do lektury tego artykułu.

Odzyskiwać można albo ciepłą, czystą wodę (robi się to przez skraplanie pary wodnej za komorą płukania), albo samo ciepło. Zysk termiczny wypracowuje się specjalnymi wymiennikami instalowanymi w różnych miejscach i można ciepło odzyskać zarówno z pary wodnej, jak i z gorących ścieków (po myciu spływająca brudna woda może mieć nawet ponad 60 stopni).

W niektórych modelach zmywarek gastronomicznych producenci montują nawet miniaturowe pompy ciepła, specjalne płaszcze termoizolacyjne i realizują inne patenty na to, w jaki sposób ograniczać straty energii.

Uwaga! Awaria!

Nawet najlepsza zmywarka może się zepsuć. To, że przy zakupie należy wybierać dystrybutora, który w razie potrzeby serwisuje urządzenie natychmiast to jedno, ale to, że obsługa musi sobie dalej poradzić to inna sprawa. Dlatego też, niezależnie od wielkości i wydajności zmywarki, instaluje się „system ratunkowy”, czyli albo mniejszą zmywarkę (co jest średnio logiczne, biorąc pod uwagę, że obie przestaną działać, jeśli zabraknie prądu), albo odpowiednio dużo zlewów, w których można naczynia umyć ręcznie – wydajność jest na pewno nieporównywalnie niższa, ale przy odpowiednim zapasie czystych naczyń restauracja w takiej sytuacji nadal może działać tak sprawnie, że klienci nie zauważą różnicy.

Problemy z montażem

Zmywarka generuje olbrzymie ilości ciepła. Z tego powodu, jeśli nie odzyskuje się ciepła z par przez pompę ciepła, musi zostać zaopatrzona we własny system wentylacyjny i pracować w wydzielonym pomieszczeniu. Nawet jednak przy instalacji zmywarki z pompą, trzeba zapewnić odpowiednio dużo miejsca, gdzie obsługa będzie mogła ustawić kosze z brudnymi naczyniami o tegoodebrać czyste naczynia. Wszystko powinno być zgrabnie połączone z kuchnią, rozdzielnią kelnerską i innymi strategicznymi punktami. Uwzględnić trzeba trójfazowe przyłącze elektryczne (niestety, takiej mocy na 230V uzyskać się nie da), a także miejsce na instalację separatora tłuszczu i ewentualnie inne elementy osprzętu.


inwestycje hotelowe i gastronomiczne

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przypadkowy wyjazd do Białki Tatrzańskiej i zaskoczenie...

Przypadkowy wyjazd do Białki Tatrzańskiej i zaskoczenie...


Autor: vitomac


Wiadomo, co roku borykamy się zawsze z tym samym pytaniem, gdzie pojechać na narty, jaki pensjonat wybrać i czy nam się to opłaca? Przypadkiem trafiłem na wyśmienity pensjonat w Białce Tatrzańskiej, dlatego chciałem się podzielić wrażeniami...


Dziwnym trafem, może nawet bardziej przez jakieś zrządzenie losu trafiłem do pensjonatu Silverton w Białce Tatrzańskiej. Pierwsze moje wrażenie było wow, niesamowity z zewnątrz, ale jak wiadomo nie wszystko złoto co się świeci. Dlatego szybko wypakowałem się z auta i ruszyłem do recepcji, by się zarejestrować. Zanim minąłem próg drzwi pomyślałem, pensjonat Białka Tatrzańska, niewygórowana cena, co może mnie czekać wewnątrz? Po minięciu progu pensjonatu kolejne zaskoczenie, wszystko czyste, ładne, świeże jakby dopiero co otwarte! Po szklanej ścianie leje się woda oblewając podświetlane logo pensjonatu Silverton, zacząłem się wtedy zastanawiać czy stać mnie na to. Miła pani na recepcji poprosiła o dokumenty, wypełniliśmy wszystkie formalności i otrzymałem upragniony klucz do pokoju :). Pensjonat w Białce już na wstępie mnie zaskoczył, ale co dalej? Jak wyglądają pokoje na nocleg?

Pierwsza noc w pensjonacie Silverton minęła błyskawicznie, jak dla takiego śpiocha jak ja. Standardowo ledwo mogę zwlec się z łóżka o godzinie 9:00, a tu 7 rano już oczy szeroko otwarte i przeciągałem się na łóżku. Jak przystało, szybki prysznic, spod którego aż się nie chciało wychodzić, błyskawiczne rozsunięcie zasłon i... szczęka zadzwoniła o podłogę!!! Ten widok miażdży, z okien pensjonatu widać całe pasmo TATR!!! Nieraz byłem w Zakopanym, ale ten widok z tej perspektywy jest absolutnie doskonały. Ten pensjonat zaskakiwał na każdym kroku, aż nie mogłem doczekać się śniadania.;). Na koniec dodam, że pokój hotelowy rankiem, gdy przyświeciło słońce był doskonały, nowoczesny, a zarazem zachowywał styl Podhala, z doskonałymi akcentami w postaci logo pensjonatu Silverton. Pokoje hotelowe w Silverton mają wszystko, łącznie z WiFi + TV SAT. Mając porównanie z zatłoczonym Zakopanem i kwaterami na nocleg w absurdalnie wysokich cenach, to śmiało można powiedzieć, że to przesiadka z malucha na sportowego mercedesa. Stołówka pensjonatu Silverton to bajka w swym oryginalnym stylu. Krzesła - jeszcze takich nigdzie nie widziałem, niesamowite.. Śniadanie? To szwedzki stół, można tu spotkać wszystko i każdy znajdzie coś dla siebie począwszy od typowych dla Podhala potraw jak oscypek, ser góralski, wędliny swojskie itp., aż po dania wegetariańskie. Po śniadaniu czas rozpocząć zwiedzanie okolic pensjonatu i sprawdzanie co można tutaj zrobić, gdyż pierwszy raz jestem w Białce Tatrzańskiej. Cóż, koniec stycznia więc czego się można spodziewać, jakieś 250m powyżej widać stok narciarski Kaniówka, więc poszedłem zobaczyć jak to wygląda w Białce. Mając porównanie z "Zakopca", nie wiedziałem co tutaj zastanę, aczkolwiek niejednokrotnie obijało mi się o uszy, że Białka Tatrzańska startuje do miana "zimowej stolicy" Polski. Po powrocie ze stoku narciarskiego Kaniówka, zacząłem wertować ulotki na recepcji pensjonatu szukając nowych miejsc, jakie wypadałoby zobaczyć. Pierwszy folder, jaki wpadł mi w ręce to baseny termalne Bania. Chwilę oglądałem z otwartymi ustami, że coś tak doskonałego powstało to właśnie tutaj, wiedziałem już co będzie moim kolejnym celem;). Ale kolejna ulotka i kolejne plany, a mianowicie ulotka Ośrodek Narciarski Kotelnica Białczańska i dokładnie wyszczególnione trasy, wyciągi i to jakie ogrzewane! No no pomyślałem, przypadkiem pojechałem do Białki Tatrzańskiej i chyba nie na darmo! Biorąc kolejną ulotkę i kolejną zaczynałem się zastanawiać czy 14 dni to nie za mało na pobyt w Białce.

Ferie zimowe spędzone w Białce Tatrzańskiej okazały się strzałem w dziesiątkę, dlatego też postanowiłem opisać pensjonat Silveron i cały pobyt, aby zachęcić wszystkich do przyjazdu właśnie tutaj. Wszyscy ci, którzy mają podejście typu "a co można robić w Białce", są w dużym błędzie! Nie ukrywam, z takim przekonaniem tutaj przyjechałem, ale wyjeżdżając wiedziałem, że wakacje też spędzę właśnie tutaj i w tym pensjonacie. Na szczególne podziękowanie zasługuje wyjątkowa gościnność w pensjonacie Silverton. Jak spędzałem wakacje? Napiszę na pewno, gdyż wiem, że będzie to równie atrakcyjne miejsce latem.


Witold Kaczmarek

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.